Oczyszczalnia ścieków i szamba
Budowanie eko domu oraz jego zalety

Ze swiata architektury – Centrum pozyskiwania energii słonecznej i badań nad wodorem / Henning Larsen Architekci

Posted in Uncategorized  by admin
September 7th, 2018

Dzięki uprzejmości Henning Larsen Architekci Henning Larsen Architects właśnie wygrał konkurs na nowy budynek badawczy Centrum Energii Słonecznej i Badań Wodoru w Stuttgarcie.
Centrum jest jednym z wiodących niemieckich instytucji badawczych i prowadzi badania w zakresie energii odnawialnej.
Starannie zintegrowane z otaczającym kontekstem, budynek ma różne wysokości, które odnoszą się do miasta i sąsiednich budynków.
Budynek stworzy nowe, wyróżniające się wejście do Parku Technologicznego Stuttgarter i zapewni wgląd w trwające badania.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
W nowym Centrum Energii Słonecznej i Badań Wodoru w Stuttgarter Engineering Park (STEP) znajdą się naukowcy prowadzący badania nad zrównoważonymi technologiami i formami energii.
Elastyczny projekt budynku pozwala na jego dostosowanie do nowych, zmienionych wymagań badawczych w przyszłości.
Budynek składa się z biur, laboratoriów, sal konferencyjnych.
Został zaprojektowany jako sieć małych jednostek, aby spełnić wymóg wysoce elastycznego miejsca pracy, które służy jako dynamiczna struktura dla bieżących badań i działań innowacyjnych.
Dzięki uprzejmości Henning Larsen Architekci Poszczególne pomieszczenia można z łatwością łączyć, tworząc w razie potrzeby większe przestrzenie.
Różne jednostki składają się z modułów.
z dużym, otwartym dziedzińcem lub atrium pośrodku każdego modułu.
Ta struktura akcentuje walory przestrzenne i ułatwia użytkownikom.
orientacja w budynku.
Atria wnoszą światło dzienne daleko do budynku i funkcjonują jako naturalne punkty zbierania podczas dnia pracy.
Dzięki uprzejmości Henning Larsen Architekci Struktura siatki zapewnia wysoki stopień mobilności i swobodę zmiany i rozbudowy budynku.
Organizacja w modułach pozwala na małą rozbudowę w miarę upływu czasu, nawet o 300 m2 w razie potrzeby.
Ponadto, racjonalny projekt budynku tworzy wizualny kontakt pomiędzy atriami i zielonymi oazami, które naukowcy mogą wykorzystać do pracy lub nieformalnych spotkań.
Dzięki uprzejmości Henning Larsen Architekci Skala budynku dostosowuje się do lokalnego kontekstu, który może pomieścić zarówno rodziny, jak i duże instytucje badawcze.
Różne wysokości modułów stanowią zatem również różnorodność działań badawczych i działów w Centrum Energii Słonecznej i Badań Wodoru.
Dzięki uprzejmości Henning Larsen Architekci Centrum Energii Słonecznej i Badań Wodoru spełnia surowe, niemieckie wymagania dotyczące zrównoważonego rozwoju.
Dzięki procesowi projektowania zużycie energii w budynku było nieustannie symulowane poprzez badania objętości, doboru materiału, wysokości sufitu, światła i cienia, dźwięku, wiatru i możliwości dla przestrzeni wewnątrz i na zewnątrz.
Wybierając iw pełni wykorzystując najbardziej wydajne rozwiązania, zminimalizowano zużycie energii w centrum.
Szczególnie efektywne wykorzystanie światła dziennego przyczyniło się do zmniejszenia zużycia energii.
model Architekci: Henning Larsen Architekci Lokalizacja: Stuttgart, Niemcy Zespół: Henning Larsen Architekci, Transsolar, Knippers Helbig i ZWP Ingenieur AG Zespół w Henning Larsen Architekci: Louis Becker (Partner), Werner Frosch (Dyrektor Projektu), Kostas Poulopoulos (Główny Architekt Projektowy ), Ósbj.
Rn Jacobsen, Andreas Schulte, Maine Godderidge, Silke Jörgenshaus, Blanca Ulzurrun, Emil Skibsted Tran.
S, Laura Schmitt i Julia Menz Koncepcja zrównoważonego rozwoju: Signe Kongebro, Jakob Str.
Mann-Andersen, Lise Mansfeldt Faurbjerg i Kalle Park Ilustracje : Christian Schjlll i Wesam Asali Klient: ZSW Zentrum für Sonnenenergie- und Wasserstoff-Forschung Rodzaj zadania: I nagroda w zaproszonych, międzynarodowych zawodach Powierzchnia brutto: 13 000 m2
[więcej w: koszt przydomowej oczyszczalni ścieków, przydomowe oczyszczalnie, przeszczep chondrocytów ]
[podobne: schody zabiegowe projekt, powierzchnia zabudowy, koszt przydomowej oczyszczalni ścieków ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: koszt przydomowej oczyszczalni ścieków powierzchnia zabudowy schody zabiegowe projekt