pioneer a 77x

Piasek kalibrowany

Wysuszony piasek kalibrowany sypie się małym, równomiernym strumieniem do naczynia o pojemności 1 l (1000 cm). Używa się do tego szklanego lejka i gumowej rurki, której koniec powinien się znajdować na wysokości 10 cm nad zasypywaną powierzchnią. Nadmiar piasku ściąga się linijką drewnianą lub nożem, następnie ustala się przez zważenie ciężar piasku kalibrowanego (Gpk) . Przeciętna z kilku takich pomiarów (co najmniej 3), będzie wielkością miarodajną. Ciężar objętościowy gruntu może być wyznaczony przy użyciu piasku kalibrowanego w sposób dwojaki: 1) przez zasypywanie d...

Więcej »

Zawartosc wolnego chloru w miejscu czerpania wody

Kontakt wody z chlorem powinien trwać 30 min. Zawartość wolnego chloru w miejscu czerpania wody powinna wynosi z 0,3-0,5 mg/l. Po chlorowaniu woda ma nieprzyjemny zapach, który zazwyczaj ginie po 2 godz. Zapach chloru może być usunięty za pomocą filtrowania przez warstwę węgla aktywnego lub 2,5 raza grubszą warstwę węgla drzewnego . Urządzenie do odkażania składa się ze zbiornika o pojemności 50-200 litrów, w którym przygotowuje się wodny roztwór wapna chlorowanego, głównie wody chlorowej o stężeniu 2% chloru. Następnie z co najmniej dwóch zbiorników, każdy o pojem...

Więcej »

aparaty Timsnertruma

W Polsce przed drugą wojną światową najbardziej rozpowszechni-one były aparaty dra Ornsteina. W czasie okupacji zaczęły wchodzić w użycie aparaty Timsnertruma, znacznie praktyczniejsze, jednak również nie pozbawione wad. W poszczególnych zakładach wodociągowych (m. in, w Maczkach) zastosowano różne ulepszenia. Dobrze działa BoIska chlorownica systemu J. Justa i A. Szniolisa. Ulepszony chlorator JWO-4 produkcji POWOGAZ Poznań o maksymalnym natężeniu przepływu chloru 4 kg Cl/godz został zaopatrzony w automatyczny wyłącznik chloru, niezbędny w przypadku przerywanego zasila...

Więcej »

Eliminacja przenoszenia Taenia solium w północnym Peru ad 6

W wodzie czerpanej z urządzeń do zaopatrywania miejscowego, przeznaczonej tylko na własne potrzeby jednego lub kilku sąsiednich gospodarstw domowych, miano coli nie może być niższe niż 10 (coli - indeks < 100/ litr). Ogrzanie wody w ciągu 10 min do 75°C zabija większość bakterii; 10- 20 min gotowana całkowicie odkaża wodę. Sposoby te są kosztowne i mogą znaleźć zastosowanie dla niewielkich objętości wody. Przegotowanie pozbawia wodę gazów (m. in. dwutlenku węgla) oraz dwuwęglanów wapnia i, magnezu nadających jej przyjemny smak. Dlatego woda przegotowana ma smak niepr...

Więcej »
http://www.e-plytywarstwowe.net.pl 751#sigmafast 205 , #plik db , #silnik adamsa , #dwie karty graficzne w laptopie , #drzwi do starych futryn castorama , #kamień leroy merlin , #sonda lambda skoda fabia , #oddam szczeniaki olx , #rury gazociągowe , #jak naprawić uszczelkę w lodówce ,