pre out

Klasyfikacja gruntów

Klasyfikacja gruntów jest podziałem umownym potrzebnym dla łatwiejszego porozumienia się stron zainteresowanych oraz dla prawidłowego wyboru wskaźników oceny gruntów i metod ich określania. Grunty w różnych krajach świata różnie są klasyfikowane, co uzależnione jest zwykle od budowy geologicznej danego terenu oraz od celu klasyfikacji, które poza pochodzeniem i właściwościami gruntu uwzględniają często przydatność ich do określonego celu. Poniżej omówiona zostanie ogólna klasyfikacja gruntów z zastosowaniem nazw, przyjętych w ...

Więcej »

Wykonywanie otworów badawczych i pobieranie próbek gruntów

Do kategorii III należą grunty odspajane łopatami i oskardami z częściowym użyciem drągów stalowych: piasek gliniasty, pył i less półzwarty, gleba uprawna i torf z korzeniami ponad 30 mm grubości, nasyp zleżały z piasku gliniastego, pyłu i lessu z gruzem, rumosz skalny i otoczaki do 40 mm, gliny wilgotne bez głazów, namuły rzeczne gliniaste. Do kategorii IV należą grunty odspajane łopatami przy stałym użyciu oskardów i drągów stalowych, przy częściowym użyciu klinów i młotów: less suchy, nasyp zleżały z gliny lub iłu z gru...

Więcej »

Transport wewnetrzny.

Surowiec po odspojeniu i ewentualnym dodatkowym rozkruszeniu oraz mechanicznym lub ręcznym posortowaniu na ustalone granulacje musi być dostarczany do Zakładu wypalającego lub przerabiającego surowiec, Transport ten odbywa się różnymi urządzeniami w zależności od charakteru złoża (głębokie, płytkie, eksploatacje ,gór), przy czym generalną zasadą jest unikanie przeładunków. W terenie falistym lub górzystym stosowane są kolejki linowe, których wózki wiszące są tak dostosowane pod względem wymiarów, że można je po odczepieniu z l...

Więcej »

Priorytetowe badania porównawczo-efektywne - zalecenia IOM

Działanie chloru na wodę powinno trwać 30 min i po upływie tego czasu stwierdza się skuteczność odkażania. Powinna pozostać nadwyżka chloru 0,3 - 0,5 mg/I w wodzie do picia, > 0,5 mg/l w wodzie kąpielowej. Zawartość chloru powyżej 0,5 mg/I psuje smak wody. Woda do użytku domowego powinna być dostarczana możliwie w 2 godz po chlorowaniu. Urządzenia do chlorowania. Chlor dostarczany jest w butlach stalowych pod ciśnieniem 6-8 atn. Typowa butla zawiera 25 kg ciekłego chloru. Chlorowanie przeprowadza się pośrednio wytwarzając ...

Więcej »
http://www.zsskolbuszowadolna.com.pl 751#plik db , #silnik adamsa , #dwie karty graficzne w laptopie , #drzwi do starych futryn castorama , #kamień leroy merlin , #sonda lambda skoda fabia , #oddam szczeniaki olx , #rury gazociągowe , #jak naprawić uszczelkę w lodówce , #parapety kuchenne ,