Oczyszczalnia ścieków i szamba
Budowanie eko domu oraz jego zalety

Kącik architekta – Basen w Bola de Oro Centrum sportowe / José Luis Rodríguez Gil, Jorge Molinero Sánchez

Posted in Uncategorized  by admin
May 29th, 2018

Fernando Alda Architekci: José Luis Rodríguez Gil Lokalizacja: Granada, Andaluzja, Hiszpania Zespół projektowy: José Luis Rodríguez Gil, Jorge G.
Molinero Sánchez Rok budowy: 2009 Zdjęcia: Fernando Alda + 17 Obszar projektu: 2,580,73 m2 Struktura: SYTEC SL Instalacje: Ingeniería Vargas Technical Architect: Manuel Sánchez Martínez Promotor: Empresa Pública del Deporte Andaluz, Patronat de Deportes de Granada Budżet:.
690 533,58 Istniejący kompleks sportowy zawiera różne konstrukcje, z różnych etapów i typologii, co powoduje zaburzenia i trudne zrozumienie instalacji; Interwencja, która powstaje (basen z podgrzewaną wodą) ma na celu stworzenie neutralnego budynku w celu ustalenia porządku w zestawie, służy również kontroli dostępu do wszystkich obiektów.
Projektujemy pryzmat, który ma powłokę ze stali galwanizowanej Tramex, która reinterpretuje tradycyjne kraty które pozwalają zobaczyć, nie będąc widzianym, ukrywając wnętrze i pokazując miasto użytkownikom, a także służy jako element kontroli słonecznej.
.
Fernando Alda Projekcja ciągłego okrycia sprawia, że budynek odsłania obserwatora o innym charakterze, w zależności od światła: objętość jest gęsta i nieprzejrzysta, patrząc z południa, zdematerializowana, gdy patrzy się z nadbrzeżnej promenady położonej na północ.
.
Fernando Alda Krata chroni budynek przed niechcianym letnim słońcem na wszystkich jego fasadach i umożliwia przechwytywanie przez południową stronę 50% promieniowania padającego w zimie, pomagając zmniejszyć obciążenia termiczne, a zatem zużycie energii i emisje CO2.
.
Fernando Alda Wewnątrz, krata załamuje niepożądane promieniowanie słoneczne, rozprowadzając je równomiernie, tak, że nie ma odblasków, tworząc jednorodnie oświetloną przestrzeń, bardzo wygodną.
.
Fernando Alda Proponowana sekcja przyczynia się również do zmniejszenia zapotrzebowania na energię: główna objętość, w której znajduje się basen, otwiera się na południe i jest chroniona od północy wolumenem usług, który z kolei ma galerię na północy bok, który działa jak poduszka.
szacunek do zewnętrznej.
.
Fernando Alda Projektowane instalacje wykorzystują energię odnawialną jako podstawę projektu: produkcja ciepłej wody dla szatni i basenu jest rozwiązywana za pomocą paneli słonecznych i kotła na biomasę, więc w rocznym cyklu działania oszczędności w emisji CO2 przekraczają 75% w porównaniu do instalacja konwencjonalna (nie emituje 237 ton CO2 rocznie).
Renderowanie 01 Sekcja 02
[więcej w: przydomowe oczyszczalnie, przydomowa oczyszczalnia ścieków, kostka brukowa libet ]

Tags: ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: kostka brukowa libet przydomowa oczyszczalnia ścieków