Oczyszczalnia ścieków i szamba
Budowanie eko domu oraz jego zalety

Budownictwo i architektura : Muzeum Historii Polski / Jednacz Architekci

Posted in Uncategorized  by admin
May 8th, 2018

Jednacz Architekci z Polski podzielił się z nami swoją propozycją konkursu na konkurs historii Muzeum Historii Polski, za który otrzymali II nagrodę.
Warunki projektowe nowego Muzeum Historii Polski w Warszawie określiły istniejące struktury miejskie, zarówno historyczny układ barokowy z XVIII wieku, jak i Zamek Ujazdowski oraz droga ekspresowa z lat 70.
Wybór miejsca dla nowego muzeum był najważniejszą decyzją projektową.
Było to wynikiem poszukiwania punktu równowagi między starym a nowym, że nowy był uzupełnieniem i uzupełnieniem historycznego układu barokowego parku.
Dwa elementy balansujące powstały w panoramie dramatycznego zbocza.
istniejący zamek i nowe muzeum.
Budynki stoją naprzeciw siebie w oddali, strzeżone wejście do zachodniego miasta Warszawy.
Co więcej, wybrana lokalizacja wykorzystująca warunki naturalne wzmocni wrażliwe części zbocza bez dodatkowych konstrukcji i zabiegów technologicznych.
z wyjątkiem tych związanych bezpośrednio z realizacją budynku.
Dostęp i jego symbolika Podstawowym elementem i trudnością lokalizacyjną funkcjonalno-przestrzenną muzeum jest wejście i jego powiązanie z istniejącymi miejskimi strukturami miasta, a zwłaszcza połączenie z główną i najbardziej prestiżową warszawską ulicą nazywaną Royal Road.
Dlatego postanowiono, że wejście do muzeum powinno znajdować się bezpośrednio na nim.
Access został zaprojektowany jako ciąg monumentalnych, interaktywnych, otwartych, granitowych ścian, które stworzą multimedialną informację o wydajności.
Brama wejściowa zostanie połączona z Muzeum przy ścieżce zwanej Aleją Królów.
Forma i funkcja Budynek muzeum składa się z dwóch części; sam administracyjny i muzeum.
Oba połączone szklanym mostem.
Forma budynku jest przejrzysta i prosta.
Pokryty jest dużym betonowym dachem z zasadzoną warstwą.
Dach delikatnie ciągnie otaczający krajobraz na wysokim poziomie, aby stać się krańcowym punktem widokowym dla doliny Wisły.
Stosunkowo duży obszar dachu z żelbetu i jego duża masa magazynowa powinny zapewnić przyjemny klimat w pomieszczeniu.
Latem muzeum będzie naturalnie chłodzone przez odparowanie wody deszczowej w warstwie roślinności.
Pod względem wizualnym dach wsparty został na drewnianych kolumnach o wysokości 12 metrów, będących echem tradycyjnych polskich materiałów.
Drewniane kolumny owinięte budynkiem tworzą razem z wewnętrzną szklaną fasadą galerię, podobną do perystylu greckiej świątyni.
Wnętrze muzeum składa się z dwóch głównych poziomów.
Pierwszy z nich zajmuje hol wejściowy z futurystycznym biurem informacyjnym i halą wystaw czasowych, a drugie piętro przeznaczone jest na stałe wystawy.
Wewnętrzna przestrzeń muzeum jest określana przez granitową granitową ścianę nazw.
Wall of Names to interaktywna zmienna i dynamiczna struktura wystawiennicza prezentująca portrety najbardziej wyróżniających się i zwykłych Polaków z polskiej historii.
Jest to rodzaj architektonicznej metafory, która dzieli budynek jak kurtyna teatralna i dzieli tysiąc lat historii.
[więcej w: panele ogrodzeniowe, panele podłogowe, przydomowe oczyszczalnie ścieków ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: panele ogrodzeniowe panele podłogowe przydomowe oczyszczalnie ścieków