Oczyszczalnia ścieków i szamba
Budowanie eko domu oraz jego zalety

Architektura 21szego wieku : Suncheon International Wetlands Centre / G.Lab *

Posted in Uncategorized  by admin
July 11th, 2018

Architekt: G.Lab * autor: Gansam Architects & Associates Lokalizacja: 540 Ochon Dong Suncheon City, Prowincja Jeonnam, Korea Południowa Project Architect: Chuloh Jung Projekt zespołu: Dae Hyun Im, Sang Hyun Son, Daniel Da Rocha, Tana Hovland, Alex Cornelius, Lawrence Ha, Lyla Wu Klient: Republika Korei Powierzchnia: 33 000 m2 Powierzchnia budynku: 8 300 m2 Rok konkursowy: 2009 Zdjęcia: G.Lab * Suncheon jest jednym z 5 największych mieszkań pływowych na świecie, dzięki czemu jest to międzynarodowy obszar podmokły, który przyciąga około 2,8 miliona gości w 2008 roku.
Metodologia tego projektu rozpoczęła się od koncepcji przewodzenia odwiedzających przez tereny podmokłe do Zatoki Suncheon.
Odcisk cofającej się wody odpływowej staje się koncepcją tego projektu.
plan 02 Centrum dla odwiedzających znajduje się na północno-wschodnim krańcu tego miejsca, utożsamiane z meandrującymi ścieżkami, które zachęcają i kierują odwiedzających do mokradeł i plenerów.
Choreografia tych ścieżek pozwala odwiedzającym zapoznać się z topograficzną zmianą miejsca z lasu na mokradło.
Umiejscowienie budynku maksymalizuje zarówno malownicze widoki na góry za i do rzeki, tworząc wizualną kontynuację zarówno ścieżki wodnej, jak i krążenia odwiedzającego.
Budynki i ścieżki zaprojektowane są tak, aby w minimalnym stopniu wpływać na porządek naturalny chronionych terenów podmokłych.
Wnęki w ścieżkach wokół budynku pozwalają na kontynuację mokradeł pod strukturami.
Funkcje budowlane są podzielone na wyraźnie różne otoczki, aby umożliwić lepszą kontrolę klimatu i zmniejszyć ogólne zużycie energii.
Zielony dach kontynuuje język gór, pozwalając wnętrzu galerii na swobodne widoki natury.
Drewniana fasada ma na celu zminimalizowanie letniego nasłonecznienia, zmaksymalizowanie potencjalnego oświetlenia zimowego i połączenie z otaczającym lasem na północy.
Oprawione w ramki widoki z galerii poprzez te drewniane listwy uchwycą światło i pomogą ustawić nastrój centrum tego odwiedzającego.
Zapewniając łączność z ogrodem 2013 w Expo i większym miastem Suncheon, projekt ten ma na celu ponowne połączenie odwiedzających z naturą i siecią urządzeń zaprojektowanych do nauczania o ochronie terenów podmokłych.
[patrz też: gablota ogłoszeniowa, maszyny pakujące, ambroksol ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ambroksol gablota ogłoszeniowa maszyny pakujące